Εκδρομή στην Αλβανία 8 και 9-10-2016

Εκδρομή στην Αλβανία 8 και 9-10-2016

Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ν. Αιτ/νιας πραγματοποίησε στις 8 και 9 Οκτωβρίου προσκυνηματική εκδρομή στον τόπο μαρτυρίου του Αγίου Κοσμά Αιτωλού στη Βόρειο Ήπειρο.

Η αναχώρηση έγινε στις 5.30 το πρωί από τα τρένα και πήραμε το δρόμο προς τα Ιωάννινα, όπου έγινε ολιγόλεπτη στάση για καφέ.Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε προς το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς, όπου μας περίμενε η ξεναγός και μετά τον έλεγχο ξεκινήσαμε για το Κολικόντασι, όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Κοσμά. Στη διαδρομή περάσαμε από το Αργυρόκαστρο, το Τεπελένι και το Φιέρι.

Περίπου στις 13.30 φτάσαμε στο μοναστήρι. Εκεί μας περίμενε ένας κληρικός, ο π.Ραφαήλ, ο οποίος μας μίλησε για την ιστορία του μοναστηρι­ού και για τον Άγιο Κοσμά. Η συγκίνηση και το δέος που αισθανθήκαμε ήταν διάχυτα. Νιώθαμε την παρουσία του Αγίου και την ευλο­γία του. Προσκυνήσαμε τον τάφο του και φύγαμε συγκινημένοι και. γεμάτοι από τη Χάρη του Αγίου.

Μετά το μεσημβρινό φαγητό που πήραμε λίγο αργότερα, επιβιβαστήκα­με στο λεωφορείο και κατευθυνθήκαμε προς την πόλη Αγ. Σαράντα, περνώ­ντας από Τεπελένι και Αργυρόκαστρο. Άφιξη στους Αγ. Σαράντα περίπου στις 8 το βράδυ. Τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο και δειπνήσαμε όλοι μαζί σε κοντινή ταβέρνα. Κυριακή πρωί ανα­χώρηση από το ξενοδοχείο και μετά από 10 λεπτά περπάτημα, φτάσαμε στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους, όπου εκκλησιαστήκαμε. Ο εφημέριος π. Γεώργιος και οι δύο ψάλτες μας έκαναν να ξεχάσουμε ότι βρισκόμαστε σε ξένη χώρα. Η θεία λειτουργία μας έκανε να νιώσουμε περισσή χαρά, γιατί είδαμε και ντόπιους κατοίκους να παρακολουθούν και να προσεύχονται, ενώ βρίσκονταν σε μια χώρα που οι ορθόδοξοι Χριστιανοί είναι μειονότητα.

Λίγο πριν το τέλος της θείας λειτουργίας, ο ένας ψάλτης έκανε το θείο κήρυγμα και μας συγκίνη­σε. Αφού έκανε ανάλυση της Ευαγ­γελικής περικοπής με απλά λόγια, για να καταλάβουν όλοι οι εκκλησιαζόμενοι, μίλησε για τα παιδιά των οικογενειών που ζουν εκεί, για την οργάνωση του κατηχητικού σχολείου, για το δωρεάν φροντιστήριο που προσφέρουν Έλληνες δάσκαλοι και καθηγητές σ’ αυτά τα παιδιά. Είναι και ο ίδιος καθηγητής από την Ελλάδα και ζει εκεί μαζί με άλλους συναδέλφους του και προσφέρουν σημαντικό έργο στην τοπική ελληνική κοινότητα. Μετά το τέλος της θείας λειτουρ­γίας, μας πρόσφεραν από ένα μικρό βιβλίο με τίτλο “Η φροντίδα μας για τους κεκοιμημένους”.

Η αναχώρηση από τους Αγίους Σαράντα έγινε στις 11.30 (τοπική ώρα 10.30) με κατεύθυνση προς το Αργυρόκαστρο. Φτάνοντας στην πόλη του Αργυροκάστρου, ανηφορίσαμε προς το φημισμένο κάστρο του και η ξεναγός μας περιέγραψε την ιστορία του. Από εκεί ψηλά φαίνε­ται η παλιά και η νέα πόλη, με υπέ­ροχη θέα στον κάμπο της Δερόπολης. Κατεβαίνοντας από το κάστρο, περιηγηθήκαμε στα στενά καλ­ντερίμια της παλαιάς πόλης και φύγαμε για το κοντινό χωριό Δερβιτσάνη όπου γευματίσαμε.

Τελειώνοντας το φαγητό πήραμε το δρόμο της επιστρο­φής, αφού πρώτα κάναμε μια στάση στο χωριό Βουλιαράτες, όπου βρίσκεται το κοιμητήριο των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν μαχόμενοι για την απε­λευθέρωση της Βορείου Ηπείρου το 1941.

Εκεί ο π. Αναστάσιος, που ήταν μαζί μας στην εκδρομή, έκανε τρισάγιο στη μνήμη των πεσό­ντων. Προσευχηθήκαμε για τις ψυχές αυτών των ηρώων που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα μας, πολεμώντας με σθένος και ηρωισμό χωρίς να υπο­λογίσουν τίποτε. Δέκα λεπτά μετά τις Βουλιαράτες φτάσαμε στα σύνορα, όπου αποχαιρετίσαμε την ξεναγό μας, η οποία μας βοήθησε πολύ για τη σύντομη διεκπεραίωση του ελέγχου.

Στη συνέχεια της διαδρομής κάνα­με ολιγόλεπτη στάση στο Χάνι Τερόβου για ξεκούραση και στις 10 το βράδυ, όπως ήταν προγραμματισμένο, φτάσαμε στο Αγρίνιο. Έχοντας ισχυρό σύμμαχο τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, η εκδρομή μας στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Το πρόγραμμα πραγματοποι­ήθηκε ακριβώς όπως είχε σχεδιαστεί, οι έλεγχοι στα σύνορα ήταν σύντομοι, οι διαδρομές εξαιρετικές. Οι πενήντα πέντε εκδρομείς έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι και γύρισαν πίσω ευχαριστώντας τον Άγιο μας για την προστασία του.

Το Δ.Σ. του Πανηπειρωτικού Συλλόγου ευχαριστεί τον οδηγό μας κ. Βασί­λειο Καρατσικάκη για την άψογη οδή­γηση και συμπεριφορά του και του εύχεται καλά ταξίδια. Επίσης, ευχαρι­στεί όλους τους συμμετέχοντες στην εκδρομή και ειδικά τον π. Αναστάσιο Σπυρόπουλο, καθώς και τον εκδότη του ΜΑΧΗΤΗ κ. Νικόλαο Κανή και τη σύζυγό του, που μας τίμησαν με την συμμετοχή τους στο προσκύνημα στην Βόρειο Ήπειρο.

 

 Για το Δ.Σ. Σπύρος Γ. Παπαδήμας

Αντιπρόεδρος

Παρατίθεται φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό , παρασχεθέν από την κυρία Αργυρώ Ίσκου, την οποία ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

dsc01987 dsc02045 dsc02150 dsc02133 dsc02189 dsc01934 dsc01923 dsc02169 dsc01744 dsc01750 dsc01586 dsc01752 dsc01846 dsc01611 dsc01660 dsc02050 dsc02045 dsc01700 dsc01711 dsc02129 dsc02155 dsc01732