Στο γεφύρι της Άρτας, ο θρύλος συναντά την ιστορία και εσείς μία από τις πιο αυθεντικές πόλεις της Δυτικής Ελλάδας Το πρώτο πράγμα που μαθαίνει κανείς για την Άρτα είναι ο θρύλος για το γεφύρι της. Καθώς όμως γνωρίζετε καλύτερα την πόλη, ανακαλύπτετε μια ιστορία ακόμη πιο παλιά, στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της, στα τείχη, στο κάστρο με τον πύργο του ρολογιού. Το φυσικό της περιβάλλον, ένα μακραίωνο έργο τέχνης: η ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, με τα περήφανα Τζουμέρκα, την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, τον Αμβρακικό κόλπο που μετρά 2 εκατομμύρια χρόνια ύπαρξης, έλατα, καστανιές, πλατάνια, ποτάμια, καταρράκτες και πηγές – όλα σας υπόσχονται ξεχωριστές φυσιολατρικές εμπειρίες. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φτάσετε ως την Άρτα… Ραντεβού στο γεφύρι.

     

Αξίζει να δείτε στην Άρτα

Το γεφύρι και ο θρύλος, πηγή έμπνευσης Είναι ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της περιοχής: Το γεφύρι της Άρτας σάς υποδέχεται. Με την πρώτη ματιά διακρίνετε τη μαστοριά, την παράδοση, τη μοναδική αρχιτεκτονική. Αυτό που δεν φαίνεται, είναι ο θρύλος για τον πρωτομάστορα που «έκτισε» τη γυναίκα του για να στεριώσει το γεφύρι. H κατασκευή του ολοκληρώθηκε στα χρόνια των Δεσποτών της Hπείρου. Η ιστορία και ο θρύλος του έχουν εμπνεύσει θεατρικά έργα, όπερες αλλά και λαογραφικές μελέτες. Σύμφωνα με το μεγάλο Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά, «είναι λαϊκό αριστούργημα, σαν ένα κομμάτι από ραψωδία Ομηρική και είναι για να το εκμεταλλεύονται η ποίηση και η μουσική, όσο υπάρχουν». Τώρα, ήρθε η ώρα να εμπνεύσει και εσάς.

   

Ταξίδι στις υδάτινες ιστορίες του Αμβρακικού

Με μια βόλτα στον Αμβρακικό Κόλπο, θα βρεθείτε μπροστά σε ένα μοναδικό θέαμα που η φύση χρόνια τώρα φιλοτεχνεί: ένα μαγευτικό δαιδαλώδες σύμπλεγμα υγροτόπων, όπου το γλυκό νερό των ποταμών Λούρου και Άραχθου συναντά το αλμυρό νερό πάνω από δύο εκατομμύρια χρόνια. Εδώ θα συναντήσετε τη φύση τετ-α-τετ: λιμνοθάλασσες και καλαμιώνες, αλμυρόβαλτοι και πυκνά δάση, νησίδες φτιαγμένες από κοχύλια… Ολόκληρη η ομορφιά της Δυτικής Ελλάδας συγκεντρωμένη σε έναν τόπο. Είναι το «σπίτι» 270 ειδών πουλιών, εκ των οποίων τα 71 προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς κινδυνεύουν από εξαφάνιση. Εάν είστε τυχεροί, θα δείτε τα παιχνιδιάρικα δελφίνια του Αμβρακικού, να φιγουράρουν χαριτωμένα μπροστά σας.

   
Ανακαλύψτε τα μυστικά της Άρτας Στην πόλη της Άρτας που είναι χτισμένη στις παρυφές της Περάνθης, θα γνωρίσετε το παρελθόν και θα απολαύσετε το παρόν. Το βυζαντινό κάστρο του 13ου αιώνα, που δεσπόζει πάνω σε διασωζόμενα τμήματα των τειχών της πόλης, αποτελεί αξιοθέατο αλλά και ενεργό ακόμη τμήμα της ζωής της. Δεκάδες δρώμενα οργανώνονται στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο κοντά στην είσοδό του, όπου υψώνεται και ο πύργος του ρολογιού. Το σήμερα όμως γράφει ιστορία στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως: στους πεζοδρόμους, τα καταστήματα, τα καφέ και τα μπαράκια θα συναντήσετε την πολυπληθή νεολαία της ολοζώντανης πόλης.
     
To τείχος της αρχαίας Αμβρακίας Από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Άρτας. Δημιουργήθηκε για να οχυρώσει την αρχαία πόλη της Αμβρακίας από τους εχθρούς, λόγω της μεγάλης της άνθισης, χωρίς όμως να είναι γνωστό πότε ακριβώς ξεκίνησε η κατασκευή του. Τα τμήματα που σώζονται δείχνουν ότι ήταν ένα τείχος επιβλητικό, πολύ καλής κατασκευής, φτιαγμένο με λαξευμένες λίθους εντυπωσιακού μεγέθους.
         

φωτογραφικό υλικό…