Xριστουγεννιάτικα έθιμα Ηπείρου

Xριστουγεννιάτικα έθιμα Ηπείρου

Xριστούγεννα

Τα καρύδια

Τα καρύδια είναι ένα ομαδικό παραδοσιακό παιχνίδι που παίζουν τα παιδιά. Οι κανόνες παιχνιδιού ήταν οι εξής: Κάποιο παιδί χαράζει στο χώμα μια ευθεία γραμμή, και πάνω σ΄αυτή ο κάθε παίχτης βάζει ένα καρύδι στη σειρά. lone pine tree covered with snow, on a gentle slopeΜετά, ο κάθε παίχτης με τη σειρά του και από κάθετη απόσταση ενός με δύο μέτρα από την γραμμή των καρυδιών, σημαδεύει σκυφτός, και με το μεγαλύτερο και το πιο στρογγυλό καρύδι του,κάποιο άλλο καρύδι. Όποιο καρύδι πετύχει και το βγάλει έξω από τη γραμμή το κερδίζει και δοκιμάζει ξανά σημαδεύοντας κάποιο άλλο καρύδι. Αν αστοχήσει, συνεχίζει ο επόμενος παίχτης. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να βγουν από τη γραμμή όλα τα καρύδια……

Το αναμμένο πουρνάρι στην Ήπειρο.

Στην Ήπειρο έχουμε μια πολύ ωραία συνήθεια που βασίζεται σε μια παλιά παράδοση. ¨Οταν γεννήθηκε ο Χριστός και πήγαν οι βοσκοί να προσκυνήσουν ήτανε νύχτα σκοτεινή.Βρήκαν κάπου ένα ξερό κλωνάρι από πουρνάρι και έκοψαν τα κλαδιά του. Πήρε ο καθένας από ένα κλαδί στο χέρι του έβαλε φωτιά και γέμισε το σκοτεινό βουνό φωτιές, τριξίματα και κρότους. Από τότε στα χωριά της ΑΡΤΑΣ όποιος πάει στο γείτονα για χρόνια πολλά αλλά και τα παιδιά τα παντρεμένα που επιστρέφουν στο πατρικό τους κρατούν ένα κλαρί πουρνάρι που καίει τρίζοντας. Στο δρόμο το ανάβουν και το πηγαίνουν στο σπιτικό και γεμίζουν χαρούμενες φωτιές και κρότους τα σκοτεινά δρομάκια του χωριού.

Στα ΓΙΑΝΝΕΝΑ κρατούν στα χέρια τους δαφνόφυλλα και πουρναρόφυλλα που τα πετούν στο τζάκι μόλις μπουν και καλημερίζουν καί εύχονται » Αρνιά , κατσίκια, νύφες και γαμπρούς» Αυτή είναι η καλύτερη ευχή για κάθε νοικοκύρη , να προκόβουν τα κοπάδια του, να πληθαίνει η φαμελιά του, να μεγαλώνουν τα παιδιά του και να του φέρουν νύφες και γαμπρούς, να του δώσουν εγγόνια που δεν θα αφήσουν τό όνομα το πατρικό να σβήσει.