Χριστόψωμο

Χριστόψωμο

Το Χριστόψωμο


Το “Ψωμί του Χριστού” το έφτιαχνε την παραμονή των Χριστουγέννων η νοικοκυρά με ιδιαίτερη ευλάβεια και με ειδική μαγιά από ξερό βασιλικό κ.λ.π. απαραίτητα, χαραγμένος επάνω του και ο σταυρός. Γύρω γύρω διάφορα διακοσμητικά σκαλιστά στο ζυμάρι ή διάφορα πρόσθετα στολίδια. Αυτά τόνιζαν το σκοπό του χριστόψωμου και εξέφραζαν τις διάφορες πεποιθήσεις των πιστών.
Την ημέρα του Χριστού ο νοικοκύρης έπαιρνε το χριστόψωμο, το σταύρωνε, το έκοβε και το μοίραζε σ΄όλην την οικογένειά του και σ΄όλους όσους παρευρίσκονταν εκεί στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

To χριστουγεννιάτικο έθιμο του χριστόψωμου στους Σαρακατσάνους.
Οι Σαρακατσάνοι τσοπάνηδες φτιάχνουν δύο χριστόψωμα. Το πρώτο,το καλύτερο και με τα πιο πολλά κεντίδια, είναι για τον Χριστό για να τους “βοηθάει και να τους βλογάει”.Πάνω του σκαλίζουν ένα μεγάλο σταυρό- φεγγάρι και πέντε λουλούδια. Το δεύτερο η τρανή χριστοκουλούρα ή ψωμί του Χριστού είναι για τα πρόβατα. Έτσι τα τιμά ο βοσκός και τα βλογά ο Χριστός. Στη χριστοκουλούρα παριστάνεται όλη η ζωή της στάνης , δηλαδή η μάντρα, τα πρόβατα, οι βοσκοί, κ.λ.π.