Χριστουγεννιάτικα έθιμα Ηπείρου-Σπάργανα του Χριστού.

Χριστουγεννιάτικα έθιμα Ηπείρου-Σπάργανα του Χριστού.

tiganites‘Ενα από τα πιο σημαντικά Χριστουγεννιάτικα έθιμα της Ηπείρου τα παλιά χρόνια ήταν να φτιάχνουν τηγανίτες στην πλάκα .Πρόκειται για τοπικό γλύκισμα. Οι τηγανίτες ήταν μελωμένες με ζαχαρόνερο, καρύδια και κανέλα.Αυτά κατά την παράδοση ήταν τα σπάργανα του Χριστού στη φάτνη. Πρόκειται για μια στίβα από τηγανίτες ψημμένες στο τζάκι σε πυρωμένη πέτρα. Τις τηγανίτες τις έτρωγαν το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων. Η προετοιμασία των Χριστουγέννων όμως ξεκινούσε από τον Νοέμβριο όπου έβραζαν τα παραδοσιακά μπόλια με καλαμπόκι και άλλα όσπρια.

 

 

Σπάργανα-Παραδοσιακές Zαγορίσιες τηγανίτες
Υλικά
1 κιλό αλεύρι,1 κανάτα χλιαρό νερό, 1/2 κιλό καρύδια καθαρισμένα,(προαιρετικά, πορτοκαλόφλουδες ξερός βασιλικός, κανέλα και μέλι)
Παρασκευή
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με λίγο αλάτι.Το βάζουμε σε μιά λεκάνη και βάζουμε σιγά χλιαρό νερό.Χτυπάμε σιγά σιγά το μείγμα μ΄ένα πηρούνι ώσπου να γίνει ένας όχι πηχτός χυλός.Ανάβουμε φωτιά με ξερά ξύλα κέδρου στο τζάκι και παίρνουμε μια πλάκα(πέτρα 40χ40 και πάχος 3,5 εκ. περίπου) την τοποθετούμε στη φωτιά πάνω σε πυροστιά και την αφήνουμε να καεί καλά(η πλάκα να είναι αντοχής για να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες).Όταν καεί η πλάκα ρίχνουμε λίγη στάχτη και την σκουπίζουμε.Με μια μεγάλη κουτάλα ρίχνουμε ζύμη πάνω στην πλάκα και την απλώνουμε μ΄ένα ξύλο. Όταν ψηθεί η τηγανίτα την γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, ώσπου να τελειώσει ο χυλός. Σ΄ένα ταψί έχουμε ρίξει τριμμένα καρύδια από πάνω τηγανίτες πάλι καρύδια ώσπου να τελειώσουν όλες οι τηγανίτες και τις κόβουμε τετράγωνα. Στο τέλος τις περιχύνουμε με σιρόπι που έχουμε κάνει με νερό και ζάχαρη και έχουμε ρίξει μέσα φλούδες πορτοκαλιού, κανέλα, και ξερό βασιλικό ,(μπορείτε προαιρετικά να ρίξετε και θυμαρίσιο μέλι).